Навръх Никулден морски влизат за риба

Най-прясната рибена чорба - в Ахтопол, в Ченгенето - от 9 риби

Най-прясната рибена чорба този Никулден ще е в Ахтопол. Местните рибари са взели твърдо решение- на празника на Свети Николай Чудотворец да влязат в морето, да наловят чернокоп и барбун, а след това да направят страхотна рибена чорба и да почерпят всички. Въпреки, че е студено, на Никулден прогнозите са морето да е тихо и спокойно, коментираха морските от Ахтопол.

В Ченгене скеле пък не са спрели да пърпорят с лодките си из залива. Ловят чернокоп, платерина и кефал. При тях рибената чорба ще е традиционно от седем или девет риби.

В казана ще закъкри вкусотия от паламуд, чернокоп, барбун, попчета, карагьоз, сафрид, платерина и още два вида риби, които се намерят във фризерите.

Традиционно, рибената чорба ще е с тайнствената съставка дивисил, и още нещо, което е строго секретно и се знае само от съдържателя на кръчмата "Морски сговор". Именно той ще готви на празника и ще свари поне два казана рибена супа. Ще го направи два пъти за един месец, тъй като рибарите от Ченгене скеле честват Никулден и по старому- на 19- ти декември, за да им отидат повече гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България