Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров: Общото наследство на Русия и България е в основата на нашата дружба

41-01

На 2 март 2018 г. от 10.00 часа в МВнР на РФ в тържествена обстановкапосланик  Бойко Коцев и министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров откриха изложба, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България в резултат на Руско-турската война 1877-1878 г.

Изложбата бе от архивни документи (сред които копие на Сан-Стефанския мирен договор и на ратификационните османски документи от 4 март 1878 г.), подготвени от МВнР на РФ, и от „Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г.“, предоставени от Посолството и Българския културен институт в Москва.

Посланик Б. Коцев и министър Лавров произнесоха слова, в които откроиха значението на войната за Освобождението на България от османско иго. Българският посланик отбеляза ключовата роля на саможертвата на българските опълченци и руските воини в кулминацията и решаващата битка във войната – епопеята на Шипка. Бе подчертан и всенародният подем в Русия за освобождението на угнетения български народ след потушаването на Априлското въстание, който е имал ключово значение за влизането на Русия във войната.

В изказването си министър Лавров посочи, че Русия е провеждала принципна линия в полза на създаването на единна и автономна България. „Признателни сме на нашите български приятели за увековечаването на паметта на такива изтъкнати военачалници като генералите Скобелев, Тотлебен, Гурко, Драгомиров. Нашите приятели грижовно пазят паметта на руските войници и офицери, които са положили живота си върху олтара на победата.“

Руският външен министър посочи, също така, че общото ни културно и духовно наследство не е подложено на изпитанията на времето и е основа за постъпателното развитие на нашето сътрудничество във всички области– политика, икономика, култура, туризъм.

Специален поздрав към гостите отправи фолклорният ансамбъл към Българския културен институт в Москва „Българска роза“.

Посланик Бойко Коцев подари на МВнР РФ, в лицето на министър Лавров, изложбата „Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г.“, както и картината „Шипка“ на художника Иляс Айдаров. По случай Баба Марта на всички присъстващи на изложбата гости, както и на министър Лавров, бяха подарени мартеници.

На откриването присъстваха, от руска страна, и заместник-министърът на външните работи А. Грушко, директорът на Историко-документалния департамент на МВнР на РФ Н. Баринова, служители на руското външно министерство. От българска страна присъстваха служители на българското посолство и Българския културен институт в Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия