Може да изглежда парадоксално, но напитките, опаковани в стъклени контейнери, съдържат повече микропластмаси, отколкото тези в пластмасови бутилки, пише La Repubblica.
Това сочи проучване на френската агенция Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation), според което стъклените бутилки са добавени към вече много дългия списък с източници на замърсяване с микропластмаса. Според изследователите виновникът е боя на полиестерна основа, която покрива външната страна на металните капачки, с които се затварят стъклените бутилки.
За да разберат ролята на различните бутилки в замърсяването на напитките, изследователите анализираха и сравниха нивата на микропластмаси в бира, вода, вино и безалкохолни напитки, съдържащи се в стъкло, пластмаса, консерви и картонени кутии.
Въпреки че изследователите открили наличието на микропластмаси във всички изследвани бутилки, това, което ги изненадало, било, че напитките, съдържащи се в стъклени бутилки, имали най-високи нива на микропластмаси и по-точно около 50 пъти по-високи от тези в пластмасовите бутилки.
"Очаквахме обратния резултат, когато сравнихме нивото на микропластмаси в различни напитки, продавани във Франция", коментира Изелин Шаиб, един от авторите на изследването.
В стъклени бутилки от кола, лимонада, чай и бира изследователите открили средно 100 микропластмасови частици на литър. Това е от 5 до 50 пъти по-малко в пластмасовите бутилки и кенчета. Единственото изключение обаче е водата, за която нивото на микропластмаси е относително ниско, независимо от контейнера, със средно 4,5 частици на литър в стъклени бутилки и 1,6 частици на литър в пластмасови бутилки и кенчета.
Същото важеше и за виното, където ниски нива на микропластмаси бяха открити и в стъклени бутилки с коркови тапи.
Според изследователите, високите нива на микропластмаси в напитките, бутилирани със стъкло, се дължат на металните капачки и по-точно на боя на полиестерна основа, която ги покрива.
В стъклени бутилки от кола, лимонада, чай и бира изследователите открили средно 100 микропластмасови частици на литър. Това е от 5 до 50 пъти по-малко в пластмасовите бутилки и кенчета. Единственото изключение обаче е водата, за която нивото на микропластмаси е относително ниско, независимо от контейнера, със средно 4,5 частици на литър в стъклени бутилки и 1,6 частици на литър в пластмасови бутилки и кенчета.
Същото важеше и за виното, където ниски нива на микропластмаси бяха открити и в стъклени бутилки с коркови тапи.
Според изследователите, високите нива на микропластмаси в напитките, бутилирани със стъкло, се дължат на металните капачки и по-точно на боя на полиестерна основа, която ги покрива.
"Подозирахме, че капачките са основният източник на замърсяване, защото повечето от частиците, изолирани в напитките, бяха идентични с цвета на капачките и имаха същия състав като външната боя", пишат авторите в изследването.
По време на съхранение капачките на бутилките се съхраняват редом с хиляди други капачки, като претърпяват удари и ожулвания, които не са видими с просто око. Следователно, според изследователите, тези надраскани капачки, след като бъдат запечатани върху бутилките, отделят пластмасови фрагменти директно в напитките.
Въпреки че е невъзможно да се каже дали откритите нива на микропластмаси представляват риск за здравето, тъй като проучването не съдържа токсикологични данни, изследователите посочват, че намаляването на нивата на микропластмаси в напитките би изисквало много малко: отстраняване на фрагменти от метални капачки с кутия със сгъстен въздух и след това изплакването им с филтрирана вода.