Маслото може да се използва за смазка на оръжия във военната промишленост
Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде идеята да има държавен завод за барут и субсидии за отглеждане на памук, чиято суровина да се ползва за производството. „Това е инвестиция от 200-300 милиона, с голям капацитет”, сметна бившият премиер. Министерството на земеделието да субсидира отново памука, предложи той и припомни, че в миналото България имаше барутни фабрики, както и огромни памукови блокове, осигуряващи основната суровина за взривното вещество. Възможно ли е да се реализира тази идея, попитахме проф. д-р Нели Вълкова, директор на Института по полски култури – гр. Чирпан. Някога той бе единственият на Балканите Институт за памука. След 1989 г. в нормативните документи бе утвърден като Институт по памука и твърдата пшеница, а от 2010 г. развива дейността си като Институт по полски култури.
- Проф. Вълкова, къде в България в момента се отглежда памук?
- В момента основно се отглежда в Южна България. Това са Старозагорска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Пловдивска и Пазарджишка области. От части има и в Северна България, в района около Плевен. Мисля, че и в този район, при промяната на климата ще може да се отглежда тази култура. Това са основните региони, в които памукът се е отглеждал и в миналото.
- Какво е сравнението с производството ни отпреди години?
- В началото на 80-те години на миналия век се е отглеждал около 1 милион декара памук в България. Не само в Южна България, където са подходящи около 600 хиляди декара, но и в Северна България. Постепенно със закриването на фабриките за първична преработка на памука, площите му намаляха, особено около 2002-2004 година, когато бяха около 3 - 4000 дка. След влизането на България в ЕС и субсидиране на културата, земеделските производители отново започнаха да проявяват интерес към отглеждането на памук. Първоначално на страната ни бе определена квота от 100 000 декара, но България не успя да я изпълни и беше намалена на 33 000 декара. Като се има предвид, че в ЕС единствено Гърция, Испания и България са страните, които могат да произвеждат памук мисля, че интересът към тази култура ще се повишава. Ако има държавна политика в тази насока, площите с памук биха се увеличили.
- Има ли различни сортове памук, т.е. този за производство на барут селектиран ли е конкретно за това?
- Българските сортове са подходящи за производство на барут, защото, доколкото съм запозната, за военната промишленост са нужни късовлакнести сортове. Влакното от късовлакнестия памук се третира със смес от концентрирана сярна и азотна киселина, след което става силно възпламенимо. Българските сортове памук са с по-малка дължина на влакното и с голяма здравина, поради което са подходящи за тази цел. Във връзка с това бих искала да кажа, че през последните два месеца с нас осъществиха контакти колеги, учени от Украйна. Правителството им е възложило задача да възобновяват производството на памук в страната, който да се използва за създаване на боеприпаси. След като са изпитали дълговлакнести сортове от Таджикистан и Узбекистан, са установили, че те не са подходящи за отглеждане в този регион и са се насочили към българските сортове, които са ранозрели. С учените от Института по климатично ориентирано селско стопанство в Одеса обменихме семена от сортове памук, с цел изпитването им в Украйна. При добри резултати от българските сортове се очаква те да бъдат размножени и отглеждани в тази страна.
- Осъществима ли е според Вас идеята за държавен завод за барут, за който целево да се отглежда памук?
- Според мен, ако има държавна политика много земеделски производители ще проявят интерес към памука. При промените на климата през последните години, фермерите се насочват към отглеждането на сухоустойчиви култури, а памукът е точно такава култура. Той е много добър предшественик за зимните житни култури и не черпи много хранителни вещества от почвата. Причина за ограничените площи с памук е прибирането и реализацията на продукцията. Ако се разрешат тези проблеми, площите биха се увеличили и би имало достатъчно количество памук , което да обезпечи нуждите на завод за барут.
- За какво време би могло да се възстанови производството? Посочихте спад от милион декара през 1980 г. на 33 хиляди декара сега.
- Производството може бързо да се възобнови в рамките на няколко години, стига земеделските производители да имат интерес и да е сигурна реализацията на продукцията. Като монокултура, памукът може да се отглежда на едно и също място 4-5 години, докато зърнено житните култури могат да се отглеждат като монокултура само една година. При памука няма съществени проблеми с неприятели и с болести. В България памукът се отглежда основно на неполивни площи, поради което няма проблем с вертицилийното увяхване, който е характерен за Гърция и Турция. Единствените неприятели са листните въшки и трипса, но те се появяват само във влажни години.
- Почвите имат ли значение?
- Памукът изисква добре обработени, аерирани почви с неутрална до леко алкална среда. Може да се отглежда и на замърсени с тежки метали площи. Опитите ни, проведени около КЦМ-Пловдив, показват че памукът се развива добре на тези терени и в памуковото влакно няма остатъчни количества от тежки метали.
- Какъв е добивът от декар?
- В България памукът се отглежда основно при неполивни условия. Добивът от декар е между 140 и 200 кг, в зависимост от метеорологичните условия на годината. Памукът е сухоустойчива култура и дори в много сухи години реализира продукция. При отглеждане на поливни условия, потенциалът за добив може да се удвои.
- Има ли кой да го изкупува у нас или се изнася за други държави?
- През последните години единственото предприятие за първична преработка на памук в България е „Текстилни влакна-Хасково”. Преди години имаше още няколко такива предприятия – в Чирпан, Стара Загора и Нова Загора, които бяха закрити. Остана само „Текстилни влакна- Хасково“ и те са единствени в България, които изкупуват суровия памук. През последните две-три години има голям интерес към българския памук от страна на гръцките фабрики и много от родните производители реализират продукцията си в Гърция.
- На каква цена?
- Средната изкупна цена на суровия памук е между 40 и 70 евроцента за килограм. През 2024 година изкупната му цена в Гърция беше 50 евроцента. „Текстилни влакна-Хасково“ преди години го изкупуваха на 60 - 80 стотинки за килограм, но не зная дали през последните години изкупната цена е повишена.
- Освен влакното, какво друго се използва от растението?
- Използва се цялото растение. От семената може да се извлича масло. В нашите опити установихме, че маслеността на българските сортове е висока – около 22-23%, докато на чуждите сортове е около 18%. Маслото може да се използва за смазка за оръжия, във военната промишленост. След извличане на алкалоида госипол, който е отровен, маслото може да получи приложение и като храна за хората. Намира приложение във фармацевтичната и козметичната индустрия. Шротът след преработка на семената се използва като храна на животните. Стъблата и кутийките след преработка са добър енергиен източник, а също така се употребяват като суровина за добиване на груба хартия, картон, технически спирт и др. Оставянето на стъблата на памука на полето е полезно за житните култури през зимата, защото ги предпазват от полягане.
- Като култура изисква ли памукът работна ръка?
- Памукът изисква чисти от плевели площи. Проблем на отглеждането на памук в България е липсата на регистриран хербицид за борба с вторичното заплевеляване с широколистни плевели в посевите. Фирма Синджента е разработила такъв хербицид, но няма интерес да го регистрира в България, тъй като площите са много малко. Единственият начин да се поддържат чисти посевите е машинното и ръчното окопаване. В опитното поле на Института изпитваме различни хербицидни комбинации, с цел ограничаване на ръчните окопавания. Тези с добра ефикасност ще можем да предоставим на земеделските производители.
- Това означава ли, че е необходима работна ръка само за почистване на плевелите?
- Да. Ако не се третира с хербициди, ще е много трудно поддържането на чисти посеви. Ако те са много заплевелени, памукът не може да се развива нормално.
- Бившият земеделски министър Мехмед Дикме каза, че преди десетина години опитите с възстановяването на памукопроизводството са били злополучни заради липсата на специализирана техника за бране. Каза, че е песимист за памука. Вие какво смятате?
- За разлика от него аз съм оптимист. Първо, защото българските земеделски производители имат традиции в отглеждането на памук и са достатъчно компетентни. Второ, на пазара на техника вече има достатъчно съвременни машини за добро земеделие. Предлагат се и американски памукокомбайни, които са високопроизводителни и качествени. Проблем е, че са скъпи, а могат да се използват единствено за прибиране на памук. Въпреки това, вече има фермери, които притежават такива и ги отдават под наем. Така че – оптимист съм за възраждането на памукопроизводството в България!
- Институтът по полски култури, който ръководите толкова дълги години през 2025 г. ще отбележи своя 100-годишен юбилей? Как ще го отбележите и какво си пожелавате?
- Основите на Института са положени през септември 1925 год., когато на 400 da общинска земя край гр. Чирпан, с Указ на цар Борис ІІІ е открито земеделско опитно поле. Негов първи директор е Слав Антонов, завършил агрономство в Германия. Мястото е избрано неслучайно – то се отличава с богатите черноземни почви, които са едни от най-плодородните и широко разпространени в България. В Института са създадени 41 сорта памук, 22 сорта твърда пшеница, 1 сорт обикновена зимна пшеница, 2 сорта царевица, 3 сорта ечемик, както и технологии за отглеждането им. Утвърдени и внедрени са: 8 броя технологии за отглеждане на памук при поливни и неполивни условия, 5 броя за производство на твърда пшеница, 1 брой за семепроизводство на твърда пшеница, получени са над 20 броя авторски свидетелства за нови технологии и усъвършенствани технологични звена, в т.ч. 4 бр. патенти за изобретения на селскостопанска техника. В резултат на научната дейност добивите от памука са увеличени над два пъти, а качеството на влакното с над 50% в сравнение с началния период. При твърдата пшеница добивите са увеличени над три пъти, а качеството на зърното - с над 45 %. Институтът по полски култури осъществява дейността си в съответствие с държавната аграрна политика и общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Към момента общият брой на учените в Институт по полски култури – Чирпан е 15, от които 2 професори, 7 доценти, 3 главни асистенти и 3 асистенти. С образователна и научна степен „доктор“ са 12 учени. Институтът е акредитиран за обучение за придобиване на образователна и научна степен “Доктор” по научна специалност “Селекция и семепроизводство на културните растения”.
Празникът ще отбележим с Юбилейно тържество „100 години по следите на времето! Наука, традиции, бъдеще!“. Ще организираме и Юбилейна научна конференция с международно участие „Възможности и достижения на аграрната наука в динамиката на времето“, които ще се проведат на 25 и 26 септември 2025 г. Пожелавам на себе си и на всички колеги здраве, вдъхновение и още много научни открития! Нека нашите изследвания да служат на земеделските производители и да променят света към по-добро, а бъдещите поколения да продължат мисия ни и да надграждат постигнатото.
- Какви са предизвикателствата пред земеделието в България днес?
- Земеделието в България е изправено пред множество предизвикателства, свързани както с глобалните тенденции, така и със специфични за страната ни проблеми. Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства пред българското земеделие днес. Те се проявяват чрез екстремни метеорологични явления, промени в температурите и валежите, както и увеличаване на честотата на природните бедствия. Установено е, че средната температура в България се е увеличила с около 1.5°C за последните 50 години. Безвалежните периоди в съчетание с високи температури стават по-чести и по-продължителни, което се отразява неблагоприятно върху продуктивността на растенията и качеството на растителната продукция. Затоплянето на климата създава условия за разпространение на нови болести и вредители, които преди не са били проблем в България. Наблюдава се недостиг на квалифицирани кадри в аграрния сектор, нестабилност на пазарите и ниски изкупни цени на продукцията, вносът на евтини селскостопански стоки от чужбина затруднява реализацията на българската продукция, слаба подкрепа за иновации и научни разработки. Въпреки проблемите и предизвикателствата, българското земеделие има огромен потенциал за развитие. Богатите природни ресурси, плодородните почви и традициите в селското стопанство са солидна основа, върху която могат да се изграждат модерни и устойчиви практики. Задълбочаването на взаимодействието между науката и земеделското производство е ключът към по-конкурентноспособно и устойчиво земеделие в България!
Нашият гост
Проф. д-р Нели Вълкова е директор на Института по полски култури – гр.Чирпан от 2001 г. Тя е с над 36-годишен научен стаж. Областите на научната й дейност са Генетика, селекция и семепроизводство на културните растения. Защитила е докторска дисертация на тема "Повишаване на генетичното разнообразие при памука чрез радиационен мутагенез. Автор е на над 100 научни публикации, член на Редакционните колегии на научни списания. Участник и ръководител на международни научни проекти. Проф. Вълкова има създадени и утвърдени 17 сортове памук, защитени със сертификат. През 2024 г. сорт памук „Снежина“ с автори проф. Нели Вълкова и гл. ас. Спасимира Недялкова бе отличен в конкурса за иновации в раздел "Научни разработки" на Международното земеделско изложение АГРА 2024.