10 табиета срещу диабета

Жестока неистова жажда, от която ти призлява. Първият път я получих през лятото на морето. Обичаме да обикаляме по цялото Черноморие - от най-северната до най-южната точка, и почти всеки ден пътуваме. Стараех се да не пия много, докато сме в колата, за да не се налага да спираме на всяко храстче. Резултатът - два литра за първите три часа след ставането!

За две-три седмици жаждата отмина и почти забравих за нея, докато не ме връхлетя две години по-късно. Сега вече предишното изживяване ми изглеждаше като лечение в дебелариума на д-р Емилова, сравнен с престой в концентрационен лагер. Жаждата шибаше с острите си камшици и не отминаваше - никога! Колкото и вода да пиех. Понякога имаше и екстри - пред очите ми се замъгляваше, сякаш съм под вода, само с едно мъничко прозрачно кръгче отпред.

Кръвна захар 12 и ето ме пред кабинета на виден ендокринолог. "Диабет ли ви откриха, - заговаря ме към 60-годишен мъж, който е преди мен на опашката. - И аз имам. По-лошо е от рака, да знаете. Дано да нямате, де... Е, аз утре ще ходя да ми режат крака в Горна баня."

Бъдещият безкрак човек излиза от кабинета и е мой ред да се изправя пред лекарката. Какъв е проблемът, колко тежите, вие сте слаба, с какво се храните? Като чува, че не ям месо и спортувам всекидневно, моментално губи интерес. По израза на лицето й се чете: "поредната луда". Докато отговарям на въпросите й, ровичка из чекмеджетата си, щрака с мишката по компютъра и си гледа телефона. Назначава ултимативното изследване, което показва диабетик ли си или не - обременяване с глюкоза.

Окей, довиждане. Отпраща ме, без повече да отмести поглед от важните хартийки по бюрото си. Пред вратата чака друг пациент - вече с минус два крака (отрязани от коляното надолу). С подгъващи се колене изпълзявам някак от медицинския център и се просвам в първото попаднало ми кафене.

Като забележителен хипохондрик, преболедувал най-страшните заболявания в един или друг етап от живота си - в зависимост от това каква литература е чел - се бях подковала статистически.

Броят на страдащите от диабет е нараснал от 108 млн. през 1980 до 422 млн. през 2014 г., сочат цифрите на Световната здравна организация. А през 2012 г. от диабет или усложненията му са починали 3,7 млн. - повече, отколкото са уморили СПИН и ракът заедно. Ендокринолозите обичат да казват, че ако диабетиците си направят държава, тя ще е третата по население в света.

Диабетиците са по-голям процент в страните с по-нисък доход на глава от населението. През 2014 г. у нас те са официално 577 000, което прави около 10 процента от наличните българи. Други 40% не знаят, че имат диабет. Броят на новооткритите пациенти със захарен диабет от 2014 до 2015 г. е 80 530 (повече са жените), а на жертвите на болестта - 16 782.

Диабетът тип II (този, който се появява вторично), е възможно да бъде излекуван или озаптен с диета, физическа активност, лекарства и редовно наблюдение, успокояват от СЗО.

Няколко години по-късно и с 8 кг. по-малко спокойно мога да кажа - така е. С подходящ хранителен режим кръвната ми захар е в нормата. Преборих и диабета!

И все пак, попадна ли на публикация по темата, хвърлям по едно око. Този път беше тъпа видеореклама във фейсбук, в която диетоложка твърди, че държи ключа от палатката и може да излекува всички ни (страдащи или не) от захарната болест. Глобално. Изслушах търпеливо 25 минути глупости и установих, че откривателката не казва нищо революционно: "консумирайте повече зеленчуци, не се тъпчете с храни с подсладители, нищо че на тях пише, че са за диабетици, яжте си на воля лой, сланина, сирена и други сатурирани мазнини."

Под рекламата имаше 375 коментара, поне сто от които бяха: "Не можах да изслушам тая тъпотия, някой може ли да ми каже какво казва тази?" Но имаше и съвети от препатили, всеки от които даваше своята рецепта за това как да контролираме кръвната си захар с природни средства.

Споделям тези рецепти заради майка ми, леля ми и всичките ми приятели, които страдат от това заболяване. Това не са съвети към болните да спрат самоволно терапията си и да започнат да се консултират само с трите вещици от "Макбет". Но ако някой открие подходящото за себе си средство, и то подейства - защо не? Все пак, аз вече се "излекувах".

 

                       Кори от мандарини 

Кръвната ми захар беше 32, но не съм вземал никакви лекарства освен кори от мандарини. Малко парче - около квадратен сантиметър, се вари 2 минути в чаша вода и се пие през ден. Откакто го правя, захарта ми не се е качвала над 7,5.

ЗАЩО? Всъщност не само мандаринените, но и портокаловите кори действат по същия начин - не допускат резкия скок на кръвната захар след хранене. Те намаляват инсулиновата резистентност и понижават нивата на лошия холестерол. Освен това помагат за стопяването на камъните в бъбреците.

 

                       Мед и канела

На мен ми помага мед от манука с канела и ябълков оцет. Малко странно е, защото за диабетиците медът не е много препоръчителен, обаче действа.

ЗАЩО? Пчелният мед по принцип има антибактериално действие, но медът от растението манука (Leptospermum) доказано е с най-силно действие срещу инфекциите, а и бактериите не развиват резистентност към него. Медът, особено този от растението манука, съдържа минерали и витамини, които биха могли да балансират кръвната захар, а също така подпомага естествените оздравителни процеси на организма. Но има и висок гликемичен индекс, така че ползата от него не е съвсем сигурна. От друга страна, канелата доказано понижава нивото на захар в кръвта. Несъмнена е и ползата от ябълковия оцет.

 

                                 Листа от маслина

Съпругът ми имаше захар 30, но постепенно я свалихме и сега е 7,8. Лекуваме го с чай от маслинови листа (може да са пресни или сушени, няма значение).

Измийте две шепи листа и ги варете 3 минути в литър и половина вода. Оставете течността да изстине и пресипете в стъклена бутилка. Сложете я в хладилника. Пийте до три пъти на ден по една чаша преди всяко основно ястие. Мерете си кръвната захар редовно, за да проследите как ви действа отварата. Колкото по-горчив е чаят, толкова по-качествени са листата.

ЗАЩО? Антивирусни, антибактериални и антиоксиданти, още от Древен Египет ги използват. Но най-важното - подобряват чувствителността на организма към инсулина. Не бива да се пие от бременни и кърмачки. Ако сте с ниско кръвно, пиете лекарства за понижаване на кръвното или за диабета, трябва също да внимавате.

 

                                 Що е то андрографис?

Листа от андрографис предлага друг диабетик в чата. Приготвят се като маслиновите и се пие веднъж дневно преди хранене.

Растението, известно още като серпентина, вирее в Индия и Шри Ланка, а също и в онлайн аптеките в интернет. Не трябва да се приема от бременни, както и от жени, които се опитват да забременеят. Не трябва да се употребява, ако пиете имуносупресори или лекарства за високо кръвно.

ЗАЩО? Доказано е лабораторно, че намалява кръвната захар на плъхове. То е ефикасно срещу всякакви инфекции, действа изключително благоприятно на бъбреците и черния дроб (особено при възстановяване от хепатит А). Но е горчив хап. Първо, защото наистина горчи жестоко - наричат го "краля на горчивото", но и защото може да доведе до спонтанен аборт.

                            Сурово яйце с люти чушки

Накълцайте на ситно 12 люти чушлета чили. Разбийте ги с две сурови яйца и 1/2 ч.л. сол. Изяжте сместа. (Ако сте още живи) след час, премерете си кръвната захар.

ЗАЩО? Това е рецептата на стар филипински лечител. Хайме ди Лиако е доктор по метаболитна медицина и цял живот е търсил средство против диабета. Според него причината за болестта не е в захарта, а в това, че ни липсват 6 важни минерала - ванадий, мед, цинк, манган, хром и германий. А чудотворната му напитка ни ги набавя. Той предупреждава, че човек не бива да пие тази отвара повече от пет пъти дневно!

Чайче от гравиола

Пробвайте чай от гравиола - 7 листа се варят с три резенчета джинджифил. До седмица ще усетите ефекта.

Гравиолата е тропическо растение с меки, бели плодове и най-разнообразно приложение. Корите помагат за едно, плодът - за друго, семките и корените - за трето. За борба с диабета се използват листата.

ЗАЩО? Те стабилизират кръвната захар, сърдечната дейност, предпазват черния дроб и лекуват възпаления, кащлица, грип. Ако сте с ниско кръвно налягане - внимавайте! Чаят може да унищожи стомашната флора и трябва да се пие с пробиотици.

 

Лимон и зехтин

По една супена лъжица лимонов сок и зехтин три пъти дневно помага. Но да е сурово пресован екстра върджин.

ЗАЩО? Освен, че намалява нивата на лошия холестерол, зехтинът доказано задържа покачването на кръвната захар след хранене. Лимонът също понижава гликемичния индекс на храните.

 

Куркума с черен пипер

Аз пия куркума. Действието й се засилва, ако я комбинирате с черен пипер. Вчера след хранене си измерих захарта - беше 11,8. Изпих една чаена лъжичка куркума с малко черен пипер и потичах 10 минути. Боцнах се пак с глюкомера - 4,6 mmol. Реших, че всеки ден ще пия по една лъжичка преди ядене.

ЗАЩО? Лечебната куркума (продава се на капсули) контролира инсулиновите нива в кръвната плазма, намалява инсулиновата резистентност, подпомага преноса на глюкоза към клетките и подобрява действието на лекарствата за диабет. Ако предозирате обаче, може да доведе до хипогликемия.

Куркумата намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, който е бич за диабетиците.

 

                                          Ябълков оцет

Супена лъжица ябълков оцет

в чаша вода сутрин на гладно също помага. Но това е в добавка към диетата. Оцетът трябва да е чист, домашен или органичен.

ЗАЩО? Оцетът блокира до известна степен преработването на скорбялата и така нивата на кръвната захар не се повишават толкова. От друга страна, може да ви навреди, ако вече имате гастропареза, или да натовари бъбреците ви.

 

                                          Сминдух

Чай от тилчец или сминдух може да се пие всеки ден.

ЗАЩО? Екстракт от семенцата на сминдуха подобрява гликемичния контрол и намалява инсулиновата резистентност при болните от лека форма на диабет тип II. Има благоприятен ефект при хипертриглицеридемия (високите нива на триглицериди в организма водят до сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, дори и без да имате завишен холестерол, а също и увеличават риска от остър панкреатит).

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Роза Бузкова

Този уебсайт използва "бисквитки"