Българският филм „Чума“ тръгва премиерно

Прожекция на фестивала “Синелибри”

Почит към творчеството на Кафка

На 14 октомври в кино “Люмиер” е официалната премиера на новия български филм “Чума” в рамките на фестивала “Синелибри” Филмът на режисьора Иван Владимиров е вдъхновен от известния разказ на Йордан Йовков “През чумавото”; сценарият е адаптиран от проф. Боян Биолчев. “Чума” ни връща към началото на XIX век, когато “черната напаст” върлува по българските земи и изважда на преден план наи?-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване. Преди прожекцията зрителите ще могат да поздравят любимите си актьори: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев, Людмила Сланева. Филмът ще бъде представен от режисьора Иван Владимиров и сценариста проф. Боян Биолчев.

А на 15 октомври в кино “Одеон” от 16:30 ч. ще се състои специалната Галавечер на Ирландия с премиера на анимационния семеен филм “Момичето хрътка” на режисьора Енцо Д‘Ало. Копродукция на седем държави, този човеколюбив и затрогващ киноразказ има номинация за “Кристална мечка” 2023 от кинофестивала Берлинале - програма Generation Kplus. Премиерата ще бъде съпроводена с разговор, който ще поведе зрителите по магичния път на анимационното изкуство и изразяването на емоции чрез анимация.

“Момичето хрътка”

По случай 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка фестивалът включва в програмата си две знакови събития. На 13 октомври от 18:30 ч. в Чешкия център е предвидено събитието “Процесът на (не)възможната метаморфоза” с участието на Лиза Боева, Александра Александрова и актьора Вилиян Гешев, които ще разговарят за литературните връзки между произведенията “Метаморфозата” и “Писмо до баща ми”. А на 14 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното зрителите могат да изберат празничната прожекция на “Процесът” (1962) на легендарния режисьор Орсън Уелс. Адаптация по романа на Кафка, филмът, който има награда FIPRESCI от филмовия фестивал във Валядолид и номинация за “Златен лъв” от кинофестивала във Венеция, е рядък шанс да се проумее и усети почти физически определението “кафкиански”.

“Приключенията на Барон Мюнхаузен”

Тази година се отбелязва и 35-ата годишнина от премиерата на изумителната сага “Приключенията на Барон Мюнхаузен” на режисьора Тери Гилиъм, който умее да предизвиква границите на въображението. На 14 октомври от 16:00 ч. в кино “Одеон” в дискусия за творбата ще вземат участие Евгения Роева, актриса и педагог и Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”. Те ще припомнят, че Барон Мюнхаузен е реална историческа личност. През 1773 г. Рудолф Ерих Распе гостува на известния барон и успява да запише, а после и да издаде неговите жизнерадостни истории, озаглавени “Невероятните приключения на барон Мюнхаузен”.

Синелибри 2023 продължава до 29 октомври с прожекции и събития в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"