В ложата на Лорда: Луксът, наречен пет минути

Да не си подритваме времето...

Защото времето е единственото, с което разполагаме реално

Според вселенския аршин не живеем толкова дълго, че да пилеем времето си нехайно. И въпреки всичко боравим със световните мерки и теглилки някак безразборно, неуважително, високомерно, което задължително се наказва Свише. Защото времето е единственото, с което разполагаме реално и то е в нас и ние сме в него, както е казал Апостолът.

Но ние имаме инстинкт да отлагаме. Не вярвате ли - звъннете на стар приятел, кажете, че искате да го видите, пишете на бивше гадже, на колега от предишна работа. Те винаги са заети със своите предвидими отговори, смутолевени извинения, неправдоподобни аргументи. Това е защото те нямат време, толкова са заети, че трябва да планират дори времето за едно кафе. А истината е, че те просто са мудни, покойници в кожата си, но са и първите, които ще ви звъннат, ако им трябва работа и пари назаем. Тогава те няма да питат имате ли време, ще се явят на вратата ви точно, когато лягате или пък се събуждате. Ще настояват, ще вливат чувство за вина, ще са убедителни, водата им от деветте кладенеца ще ви удави и обезсили. Може накрая да се подадете. Ако не забравите, че някога вашите съобщения и обаждания са били изкусно игнорирани.

Петте минути всеки трябва да има като лихва от запасите си с време и да ги инвестира в срещи, обаждания, раздумки. Защото тези часови междуметия изпълват живота ни, добавят радостите, които са ни липсвали, те са мелатонина за нашето щастие, което търсим често в грешните обстоятелства.

Затова го наричам Луксът на петте минути – богатството, което ни е дадено щедро и от което се отказваме, в името на предразсъдъци, мобилни телефони, интернет джаджи, лежане и гледане на телевизия. Светът ни зове, а всяко обаждане е посланик на още едно съживяване, събуждане, всеки поглед е покана за танц с Живота, вричане в повелите на тайнствата, очакващи ни на всеки ъгъл.

Ние обаче минаваме през тези точки на реални възможности, забили нос в „готовата храна“, която ни поднасят ежесекундно и освен че преяждаме с нея, я повръщаме върху Вселената вместо благодарност, че дишаме. Но дишането не е самоцелен процес, предполагам, че ни е даден, за да усвояваме праната, която ни заобикаля. Дишането е наш дълг, за да изпълним дължимото на необятното, приканващото, всяко от което съдържа молекулите на една необятна емоционална библиотека. Тя ни се разлиства постоянно в очакване да й посветим вниманието си, пак тези пет минути лукс, които да разпределим за приятелство, любов или духовно израстване.

А погледнати отвисоко, всички те се припокриват и допълват, защото са непълноценни, ако са самостоятелни или запокитени в килерите на душата ни. Петте минути са лукс, който ако не си позволим, времето ще ни отнеме, защото милиарди се нуждаят от тях, вместо ние да ги подритваме в ъгъла. За тази промяна никога не е късно.

Fashion idol

Мая Нешкова

Последното, с което бихме свързали Мая Нешкова е модата, най-вече защото тя не вярвам да я вълнува. Но певицата вече няколко пъти ме впечатлява с изкусното боравене с гардероба си, което свързвам с уважение към себе си и към публиката. Тук Нешкова сияе в това бяло, съсредоточило в себе си лятото, а огърлицата описва дъга над тази находчивост. Мая, която е любимка на поколения българи е истински моден инфлуенсър, с насоките, които деликатно дава на колежките си по ранг. С примера, който могат да усвоят и колежки от по-съвременни реколти, тя е истински Fashion idol на деня.

Стяга спектакъл в Пловдив

Недялко обсипа Ивана с рими

С новини за мнима смърт и юбилей на съпругата си Ивана, Недялко Йорданов пристъпва в август. Поетът съобщава, че една сутрин се събудил и в онлайн мрежите намерил съобщение за собствената си смърт, постнато от анонимна жена. С истинските черти на зодия Козирог Недялко отдава това на глупостта и целува съпругата си Ивана за нейния 80-ти рожден ден. После сяда и и посвещава най-романтични стихове, както е правил от началото на запознанството им и преди брака. Недялко, който често говори за смъртта и я „ухажва“ по един деликатен начин, което не е нито покана, нито напъждане, организира моноспектакъл със заглавие „Не ми се тръгва“. В „Не ми се тръгва“, Недялко  ще прочете стихотворения от най-ранната си младост досега и ще изпее няколко  авторски песни. Избира Летния театър и датата 21 август. Реши всички билети в целия театър да бъдат 10 лева. Недялко, не си тръгвай, трябваш ни.

Кралицата на естрадата на 75

Богдана пак се скри за ЧРД?

Кралицата на българската естрада Богдана Карадочева навърши 75. Никой не е чул да има пищно тържество или концерт, както миналата година в летния театър. Запознати твърдят, че изпълнителката на „Иване“ и „Дано, дано, дано“ е поканила скромен кръг приятели, като генерална репетиция за парти, което ще остави за след жегите. Само преди две години Карадочева получи гран при „Певица на годината“ от едноименния конкурс. В този период записа песента „Богородично“, която може да се счита за последната записана най-нова песен дотук. Деликатна и дискретна, Богдана вероятно ще разбере, че е имала предвидени за нея над 250 букета и подаръци, от онези, очаквали да бъдат поканени на юбилея тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл