Излезе антология на българската литература на компактдиск

CD „Дигитална креативност – среща на поколенията”

660 стр. текстове на 157 автори от няколко поколения са издадени по Програма „Европа“

Дигитална антология на българската литература обединява творби от 157 автори от няколко поколения, техни снимки и мултимедия в лесен за пренасяне CD. 

Двадесет и първи век превърна дигиталното общуване във водещ социален, икономически, образователен и политически феномен. То е нужно не само за бързото обучение на подрастващите, не само за държавната администрация, но и за политическите послания, които ежедневно чрез социалните медии излъчват лидерите в целия свят. Вследствие на пандемията дигитализацията се ускори неимоверно.

Чрез Програма „Европа” Столична община вече 12 години подкрепя иновативни практики в неправителствения сектор. На 2 юли беше даден старт на първите събития, които са част от заложените инициативи на одобрените проекти по Програма „Европа” 2020. Г-жа Екатерина Йорданова – председател на Програмния съвет на Програма „Европа”, беше гост на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” по повод презентацията на CD „Дигитална креативност – среща на поколенията” – антология (поезия, проза, есеистика). Събитието се състоя в Централното фоайе на Националния студентски дом (при необходимите противоепидемични мерки), и беше водено от Анжела Димчева – журналист и литературен критик.
Случващото се на сцената беше стриймвано на фейсбук страницата Общество „Димчо Дебелянов”. Присъстваха видни столични автори, чиито творби са включени в дигиталния продукт. Още при влизането си те получиха диска като подарък. 

В приветственото си слово Екатерина Йорданова изрази радостта си, че се реализира едно ползотворно сътрудничество между Столична община и писателската гилдия, която в случая е представена от няколко поколения автори: „Това е първият проект, който открива сесията, и вярвам, че ще имаме един пореден успешен период на Програма „Европа”, която е важен  инструмент на Столична община за подкрепа на гражданското общество. Нашите цели са: да работим за пренасяне на иновативни умения между поколенията, за все по-пълно дигитализиране в ежедневието ни, за дигитална свързаност, а тази година приоритетите ни са в сферата на креативността”. 


За ролята на писателите в родната култура говори директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов, който припомни, че все още голямата зала в ръководената от него институция не е възстановена след пожара преди 20 години. И той очаква подкрепа от Столична община по програма „Културно наследство”.
Издателят на CD-антологията Тодор Костадинов (ИК „АТЛ-50”) погледна практично на случващото се: „В тънка кутиийка виждате едно CD с дебелина 0,65 см. Още преди 10 години предвиждах, че до 2020 г. ще спре издаването на хартиени книги. Слава Богу, все още имаме класически издания. Но това CD съдържа 660 стр. текстове на 157 автори, техните снимки и мултимедия. И има още място 300 подобни файлове... По този път трябва да се върви, за да достига словото до всеки. Съдържанието тук може да се копира и да се разпраща по имейл на хиляди потребители”. 

Поетичният диалог беше открит от поета Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, а останалите участници бяха: Димитър Христов, Максим Максимов, Катя Кремзер, Хайри Хамдан, Мая Панайотова, Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Татяна Явашева, Гергина Дворецка, Иван Станчев, Румен Шивачев, Лъчезар Лозанов, Славимир Генчев. Присъстваха също и белетристите Георги Гълов и Ивайло Кицов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства