Концерти в Европа за председателството ни

Oфициална церемония от 19 часа на 29 януари в Балната зала на Кралския дворец във Варшава ще постави начало на програмата за Българското председателство на Съвета на ЕС в Полша. Химните на България, на Полша и на Европа ще прозвучат в изпълнение на хора на Европейския колеж в Натолин.

Тържествената вечер, организирана от Българското посолство в Полша и Българския културен институт, ще продължи с концерт на двама виртуозни музиканти - проф. Марио Хосен (цигулка) и Лиляна Кехайова (виолончело). В тяхно изпълнение ще звучат творби на Й. С. Бах, Н. Паганини, Петър Христосков, М. Равел и Г. Фр. Хендел.

В съседна зала на Кралския дворец ще бъде разположена експозиция от художествена дърворезба и иконопис на ученици от Националната гимназия по приложни изкуства “Тревненска школа” - град Трявна. Изложбата гостува в Полша в рамките на Фестивала на младите дарования на България, организиран от БКИ - Варшава под патронажа на българското Министерство на културата.

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в Словакия (Братислава) ще бъде отбелязано с концерт на Камерен оркестър “Софийски солисти” на 30 януари (вторник) от 18 ч. в Катедралата “Св. Мартин”. Организатори на събитието са Посолството на Република България и Българският културен институт в Словашката република. В програмата на концерта са включени творби от Йохан Себастиан Бах, Марин Големинов и Франц Шуберт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България