Производствените цени на зехтина в ЕС са под натиск

Износът на зехтин извън ЕС е нараснал по обем

Според нов доклад на Международния съвет за маслините (IOC) за септември се очертават значителни тенденции по отношение на цените на производителите, износа, вноса и потреблението както на зехтин, така и на трапезни маслини.

Цените на зехтина са в преходна фаза в очакване на резултатите от новата реколта в основните страни производителки в Средиземноморския басейн. В момента обемът на износа и вноса се увеличава, докато цените на производителите са под силен натиск, съобщават анализатори, цитирани от To Vima.

Според нов доклад на Международния съвет за маслините (IOC) за септември, се очертават значителни тенденции по отношение на производствените цени, износа, вноса и потреблението, както на зехтин, така и на трапезни маслини.

Освен това, износът на зехтин извън ЕС е нараснал по обем, но единичната цена (евро/кг) е спаднала значително. По същия начин, вносът на зехтин от ключови пазари е нараснал с около 11 % за периода октомври 2024 г. – юли 2025 г. в сравнение със същия период на миналата година.

При трапезните маслини вносът към основните пазари е спаднал с около 13 % за периода септември 2024 г. – юли 2025 г. в сравнение с предходната реколта.

През септември 2025 г. производствените цени на екстра върджин зехтин са се повишили над 4 EUR/kg. Въпреки неотдавнашното повишение, е налице значителен спад в сравнение с предходната година, особено в Испания и Гърция, докато Италия се представя по-добре.

По-конкретно, според месечните данни на МСЗ, в сравнение със същия период на миналата година е налице спад:

В Испания (регион Хаен) цената е 4,315 евро/кг, което е спад с 41 % в сравнение със същата седмица на миналата година.

В Италия (регион Бари): 9,43 евро/кг (увеличение с 3 % на годишна база).

В Гърция (Ханя, Крит): 4,40 евро/кг (спад от 34 % в сравнение с миналата година).

Най-четени