В Сърбия трябва да се опита скара, ракия и каймак, казва майстор-готвачът
В разгара на лятото човек се наслаждава на море и вкусна храна. А сръбската такава се слави, като кухнята, в която човек би могъл да открие това, което му е необходимо.
Майстор Далибор Маринкович или просто Даци от Лесковац живее от 20 години в България и пренася вкуса на сръбската кухня у нас, като не крие, че има моменти, когато „си взима“ рецепти от своя роден град.
Според Даци Лесковац е родината на сръбската скара. Разбира се, той не пренебрегва този факт и затова често застава зад скарата, за да приготви месо за всякакъв тип вкус. Обяснява ни, че това лято съчетава месото със сушени сливи и се получава интересна комбинация, която е подходяща за сезона.
Посреща ни в свое заведение в полите на Драгалевци. Разбира се, застанал зад скарата, сложил бели ръкавици, престилка и шапка. С широка усмивка и чаша пиво в ръка той разказва що е то сръбска кухня, какви подправки се използват и какво е задължително да се опита, седне ли човек на масата в Сърбия.
- Майстор Даци, откъде се появи страстта Ви към кулинарията?
- Още от баба и дядо. Родителите ми също бяха готвачи. Към дядо ми имаше особен респект в Лесковац.
- Как бихте определил сръбската кухня?
- Сръбската кухня е много богата и разнообразна. Голям отпечатък е оставила турската кухня, Османската империя, минавайки през Балканите. Австро-Унгария и славянските народи също са оставили своята култура. Силата на сръбската кухня е да съчетаваме простите продукти с богатството на вкусовете.
Използваме много сезонни продукти, защото те дават свежест и качество на самите ястия. Главната роля играят и подправките, които доста се използват в сръбската кухня, основно – сол, черен пипер, универсална подправка, която е смесица от сушени зеленчуци и вегета. Използваме и червен пипер, яде се пикантно доста. Освен това в сръбската кулинария е много важно гостоприемството и сърдечност.
- Когато човек посети Сърбия, кои са ТОП 3 ястията, които човек трябва да опита?
- Скара, ракия и каймак.
- Какво е подходящо на трапезата за летния сезон?
- Както казах вече сезонни зеленчуци, например целина. Тя може да бъде сотирана и да се съчетае с козе сирене. Също така и моркови, които може да се сотират с млечен сос, майонеза, кисело мляко, копър и чесън. Освен това може да се съчетае месото със сушени плодове. Едно пилешко руло със синя слива и бяло вино е страхотен избор. А също и свински стек, пълнен със сушени домати, синя слива и патладжан. Салата от патладжан, който се готви предимно в Турция. Може да се комбинира с червена чушка, чесън и копър. Комбинация от зелена салата и чушка, напълнена с урнебес е много характерно за сръбската кухня. Една класика са панираните чушки със сиренце. За ценители на пикантното са лютите чушки с млечен сос, кисело мляко, майонеза и чесън. Телешкото шкембе пък може да бъде с манатарки и чесън, като се запържат и се получава страхотна комбинация.
- Месото, особено приготвено на скара, е специалитет в Сърбия? Защо е толкова предпочитано?
- Балканци сме си. Доста правим скара и някои неща са ни останали от Османската империя. Като говорим за сръбска скара, всички знаят за кебапчетата, плескавици, ощипци, вешалици. Хората са свикнали. Навикът е нещо страшно. Както се научиш да се храниш, това е. Хората там си обичат месо, а и туристите там също. Те отиват за това, да се нахранят с месце, с нещо различно.
- Улица „Скадарлия“ в Белград ли е мястото на сръбската кулинария?
- Да, там има само ресторанти за туристи, където може да опитате от местната храна и скара, както и да се види един балкански живот, веселба, музика и храна. Това, което обичаме на Балканите.