След 30 дни при д-р Емилова младата жена кипи от енергия и идеи как да постави ново начало в живота си. Нейният план е в 6 точки
Идва заради килограми, натрупаха в двете години на пандемия
Тя е прекалено млада, за да има дълга и драматична история, свързана със здравето, зад гърба си (каквито истории често разказваме на тази страница). Тя не е имала време да направи много грешки в храненето си и в начина си на живот. Но ето че след пандемията от ковид се погледнала в огледалото и не се харесала. Видяла, че прекалено много килограми са се натрупали, но жизнената й енергия не се е увеличила, напротив. Много енергия й трябва на тази млада красавица с неустоима усмивка, защото едновременно учи и работи, и то не къде да е, а в Лондон. Студентка е по графичен дизайн, за да се издържа работи като управител на книжарница. По време на студентските ваканции и отпуски продължава да работи – като преводач на българи, които се лекуват в британските болници. Ето какво споделя за престоя си в клиниката Мария Ачанова:
„Като преводач на хора, които се сблъскват със здравната система във Великобритания, се нагледах на тежки случаи. Три години по време на летните ваканции превеждах на хора, които търсеха отчаяно решение за своите здравословни проблеми, но не помисляха да сложат в ред своето хранене и своя живот. Не бях наясно за тясната връзка между тежките заболявания и начина на хранене. Едва тук, в клиниката на д-р Емилова, се убедих колко вярна е нейната концепция за здравето, базирана на гладуването и природосъобразното хранене. И колко точни са нейните предупреждения към хората, които се хранят безразборно, прекалено и не дават възможност на тялото да се очисти от отровите. Рано или късно тези хора се разболяват, някои много, много тежко.
Аз дойдох в клиниката не заради здравословни проблеми, а заради килограми, които се натрупаха в двете години на пандемия. Исках за себе си да открия начин на хранене, който да промени моята ежедневна рутина и да сложа ново начало в това отношение. Защото диетите не вършат особена работа. Изчела съм много статии за храненето, изгледала съм много филми. В диетологията има доста противоречия, които ме объркваха и ми пречеха да открия своето равновесие, своя начин на живот. Е, това стана в клиниката. Научих няколко важни неща, които поставиха ново начало в моя начин на хранене и живот. Ето кои са те:
1. Ако имаме здравословен проблем, колкото повече се храним, толкова повече затрудняваме тялото си да се справи с него. Преди да лекуваме каквото и да е, трябва да детоксикираме организма си. Аз от години имам дефицит на витамин D.
Лекарите свързват този дефицит с опасност от сериозни болести и с намалена имунна защита. Вземала съм много добавки и лекарите винаги са ми казвали, че по този начин са необходими от 6 до 9 месеца, за да стигнат стойностите на витамин D в организма до нормата. Но аз успях да постигна това за по-малко от месец: по време на 20-дневното гладуване на плодове и 10-дневното захранване, приемах препоръчани от клиниката Vegan Vit D. Преди края на престоя ми в клиниката, дефицитът ми на Vit D вече беше останал в миналото. Без добавки! Това е наистина удивително. И останалите показатели от моите изследвания са в норма. Разбира се, и топлото българско слънце и прекрасното ни море, и истинската почивка имат заслуга за това.
2. Преди се хранех с доста млечни продукти и по-малко – с месо. Сега от лекциите и кулинарното училище се убедих, че един режим, основан на цялостни растителни храни е по-добър за тялото и му дава всички основни хранителни вещества. Решила съм да се храня вегански, още повече, че знам вече как да приготвят дресинги от ядки, ядково кисело мляко, знам много рецепти.
3. Тъй като се грижа сама за себе си, често правя компромиси с храната. Вместо да си купувам готова или полуготова храна – солени снаксове, крекери, тестени, или да се храня навън, аз съм решила да си купя мултикукър, да си приготвям бързо здравословни храни у дома. Видях, че отнема минути и става вкусно и без мазнина и сол. Смятам да намаля солта, или да я елиминирам когато мога, защото тя е не по-малко опасна за здравето от бялата захар и бялото брашно.
4. Ключът към здравословното хранене при веганите е разнообразието. Много полезни ми бяха консултациите с диетолога и водещ на кулинарното училище Веско Станков, който просто носи една нова култура на хранене със себе си, знае безброй рецепти и ми направи схема за хранене, с която получавам всички микро и макронутриенти. Той ми отвори очите за факта, че вкусовете, с които свързваме определени храни в традиционното хранене с животински храни, можем да получим и от растителния свят. Не става въпрос за заместване, както си мислят много хора, които питат с какво да заместим сиренето и месото. Става въпрос за една различна култура на хранене, която е най-добрата за нашето тяло.
5. Убедих се колко важно е заедно с правилното хранене човек да се научи да почива и да спортува редовно, без да отлага. Направила съм си програмата така, че да прекарвам по 2 часа в басейна два пъти в седмицата, да се движа повече. Имам и нов „помощник“ – моя смарт часовник, който услужливо ми показва дали съм се справила с новите задачи или не.
6. И не на последно място, разбрах, че няма кой освен мен самата да се погрижи за моето здраве и за моя живот. Аз трябва да направя тези крачки, след това – вероятно и други, за да вървя по пътя на здравето. Затова съм благодарна на шанса си да бъда в клиниката и да почерпя от опита на удивителната д-р Емилова и нейния невероятен екип. Това е най-смислената и ценна почивка, която съм имала.
Рецепта
Мароканско ястие с тиква и нахут
Продукти:
печена тиква, нарязана на кубчета
глава лук
2-3 моркова
1 сладък картоф
Купичка сварен нахут
1 накълцан домат
10-тина стафиди
сол, настърган пресен джинджифил, куркума, пресен кориандър
Задушете във вода или бульон нарязаните съставки, като най-накрая добавите подправките, изпечената във фурна и нарязана на кубчета тиква и доматите. Украсете с накълцан пресен кориандър или магданоз.
Визитка
Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.
Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Подкаст с Виктор Блъсков: Неизбрани чужденци диктуват на български медии - Соня Момчилова